In de afgelopen jaren is het aantal non-profit organistaties en overheidsinstanties dat gebruik maakt van een zadelhoesjes promotiecampagne gestegen. Het is een effectieve manier om een boodschap te verspreiden onder de doelgroep. Wat voor soort instanties maken er gebruik van en welke boodschap proberen zij te communiceren op het zadelhoesjes? In dit artikel leest u het.

Populaire communicatieboodschappen

Het gaat er voor overheidsinstanties om dat een informatieve boodschap wordt verspreid onder de doelgroep. De genoemde instanties verspreiden niet allemaal dezelfde informatieve boodschap, want iedereen heeft een andere doelgroep die op een andere manier aangesproken dient te worden. Om te laten zien wat de mogelijkheden zijn hebben wij een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

1. Fietsbeleid communiceren door gemeentes

Gemeentes gebruiken zadelhoesjes om nieuw of gewijzigd parkeerbeleid te communiceren. Er zijn bijvoorbeeld regels in en rondom stations, waar wel of juist niet fietsen geparkeerd mogen worden. De regels worden door fietsers niet altijd nageleefd. Meest voorkomende problemen zijn fietsen die niet op de juiste plaats staan of fietsen die het overige verkeer hinderen. Negeren fietsers het parkeerbeleid? Dan mag de gemeente de fiets verwijderen en stallen in het fietsdepot. Echter, is voorkomen beter dan genezen vinden veel gemeenten. Door zadelhoesjes uit te delen op deze locaties, waarop duidelijk staat vermeld wat het beleid is, zullen fietsers steeds beter beseffen waar hun fiets wel en niet mag staan. Een rood hoesje is fout geparkeerd en een groen hoesje is goed geparkeerd.

2. Leden- en stemmenwerven door Politieke partijen

Verschillende politieke partijen gebruiken zadelhoesjes wanneer de verkiezingen op komst zijn. Het hoesje dient als algemene herinnering voor de aankomende verkiezingen. Ook specifieke politieke partijen binnen gemeentes gebruiken zadelhoesjes om hun partij te promoten. In het verleden hebben wij al geleverd aan onder andere de gemeente Leiden en gemeente Dordrecht. Politieke partijen waar wij zadelhoesjes voor gemaakt hebben zijn de VVD, CDA, D66 en de PVDA.

3. Voorkomen van fietsendiefstal door politie

Fietsen zijn diefstal gevoelig. De techniek die verwerkt zit in fietsen word steeds beter, maar fietsen worden daardoor ook steeds interessanter voor dieven. Op locaties waar vaak fietsen worden gestolen, zijn zadelhoesjes met een informatieve tekst van de politie nuttig. De gemeente en de politie laten vaak zadelhoezen bedrukken om fietsers te attenderen op het feit dat de plek waar zij hun fiets hebben geparkeerd een regio is waar fietsendiefstal vaak voorkomt. Het zadelhoesje informeert de fietser dat zij extra goed hun fiets op slot zouden moeten zetten, om diefstal te voorkomen. Ook kan de politie of gemeente attenderen op het fietsbeleid, waar bijvoorbeeld wel camera bewaking is op de aangegeven fiets parkeerplekken.

4. Andere soorten boodschappen

Naast de aangegeven mogelijkheden zijn er nog tal van andere redenen om zadelhoesjes te gebruiken. Gemeentes gebruiken ze om bijeenkomsten, evenementen of conferenties met een maatschappelijke boodschap aan te kondigen. Zijn er in de toekomst belangrijke en hinderlijke wegwerkzaamheden, gebruik dan bedrukte zadelhoesjes als aankondiging. Wilt u een personeelsactie uitvoeren, waarin u wilt stimuleren om de fiets naar werk te nemen? Zadelhoesjes zijn gerelateerd aan de onderwerpen en zijn daarom een prima communicatiemiddel.

Effectief communicatie instrument

Onze fiets zadelhoesjes passen om de fietszadels van alle fietsen en is daarom een perfect promotiemiddel van uw campagne. De overheidsinstanties maken gebruik van zadelhoesjes om informatie of een boodschap te communiceren naar de inwoners van de desbetreffende gemeente. Maar dit kan ook op landelijk niveau onder ogen gebracht worden. Een andere reden is dat het uitzetten van een reclame campagne met zadelhoesjes – in verhouding tot online – een snel en goedkoop alternatief is. Bovendien heeft het bewezen zeer effectief instrument te zijn om een boodschap over te brengen op inwoners.

Instanties en instellingen met overheidstaken

Hierbij kan gedacht worden aan ministeries, provincies, gemeentes en politie. Ook politieke partijen, zowel landelijk partijen als lokale partijen, zien wij als overheidsinstanties. Voor vrijwel alle genoemde instanties hebben wij in het verleden zadelhoesjes geproduceerd al dan niet advies gegeven over de uitvoering van een zadelhoesje campagne.

Meer over zadelhoesjes