Onderzoek naar regelgeving zadelhoesjes 2018

Bent u van plan een zadelhoesje campagne te starten? En bent u benieuwd of u met regelgeving te maken krijgt? Als producent van zadelhoesjes onderzochten wij de zadelhoesjes regelgeving in de 10 grootste gemeente van Nederland, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. We belden met de verantwoordelijken om inzicht te krijgen in de regelgeving.

De gemeenten beschikken over een online loket waarin de meeste informatie te vinden is over vergunning en regelgeving. Specifieke informatie over zadelhoesjes is niet te vinden. Is het toegestaan of heb ik een vergunning nodig? Wie controleert er op de naleving? Het zijn slechts enkele vragen en daarom gingen wij op onderzoek uit. Onze bevindingen leest u in dit artikel.

zadelhoesjes

1. Gemeente Amsterdam

gemeente amsterdam

De hoofdstad van Nederland is een populaire locatie voor het verspreiden van zadelhoesjes. Op een relatief klein oppervlakte verplaatsen zich veel mensen. Het realiseren van een groot bereik is hier eerder normaal dan verwonderlijk. Maar is het toegestaan om zadelhoesjes te verspreiden? Ja, dat is toegestaan. U heeft daar wel een vergunning voor nodig. Deze kunt u aanvragen via de website van de verschillende stadsdelen. Alleen voor het toeristisch centrum kunt u geen vergunning aanvragen, omdat daar een algeheel verbod geldt op het plaatsen of uitdelen van zadelhoesjes en andere promotionele artikelen. U moet zich afvragen of uw doelgroep daar actief is.

Volgens de gemeente Amsterdam controleert de handhaving op naleving van de regels. De ervaring van onze klanten, zoals bedrijven en promotiebureaus, leert ons dat er buiten het stadscentrum nauwelijks controle plaatsvindt. Kortom, het verspreiden van zadelhoesjes zonder vergunning levert geen problemen op. Waarschuwingen of boetes zijn bij ons niet bekend. Onze klanten hebben geen ervaring met het verplaatsen van zadelhoesjes in het centrum, maar de kans op een boete zal daar groter zijn omdat er een algeheel verbod geldt op het verspreiden van promotiemateriaal. Geeft u geen gehoor aan deze regel, dan riskeert u een boete van €140.

2. Gemeente Den Haag

gemeente den haag

Ook Den Haag leent zich goed voor een promotionele campagne met zadelhoesjes. Ten opzichte van Amsterdam is de regelgeving in de gemeente Den Haag een stuk makkelijker. Er zijn namelijk geen regels en er is dan ook geen vergunning nodig. Zelfs niet in het stadscentrum of de winkelstraat. U kunt dus zonder problemen zadelhoesjes uitdelen en plaatsen.

Ter controle belden wij met een medewerkers van de klantenservice en zij bevestigde deze informatie. Of dat in toekomst zo blijft kon zij niet zeggen. Dit is afhankelijk van de overlast. Willen wij nog lang zonder vergunning promotie maken? Dan dien wij de stad netjes te houden. De medewerkers wees ons dan ook op de opruimplicht die van kracht is in de gemeente Den Haag.

3. Gemeente Rotterdam

gemeente rotterdam

De stad Rotterdam is een zeer populaire locatie voor een zadelhoesje campagne. De fietsvoorzieningen verbeteren snel en daardoor pakken steeds meer mensen de fiets. Daardoor groeit de potentiele doelgroep. En het mooie is: u kunt in alle stadsdelen zadelhoezen verspreiden zonder daar een vergunning voor nodig te hebben. Er is overigens wel één uitzondering: in de Koopgoot en aangrenzende winkelstraten moet u een vergunning aanvragen. Daar geldt overigens een fietsverbod tijdens openingstijden, dus is het maar de vraag of u daar uw zadelhoesjes aan de man wilt brengen.

We spraken met een medewerker van het loket om te vragen hoe het zit met de handhaving en controle omtrent het plaatsen van zadelhoesjes in het centrum. Deze vertelde ons dat er op papier wel regels zijn, maar dat er in de praktijk geen controle is. Het aantal afgegeven proces verbalen en boetes in 2017 zijn op één hand te tellen. Net als de uitgegeven vergunning. Het ziet er volgens haar niet naar uit dat de regels komende jaren zullen veranderen. “Handhaving heeft andere prioriteiten. Pas wanneer de maatschappij overlast gaat ondervinden zal men actie ondernemen.“

4. Gemeente Utrecht

gemeente utrecht

Gemeente Utrecht, het hart van Nederland, is een populaire locatie voor het verspreiden van zadelhoesjes. In het grootste deel van de stad kunt u zadelhoesjes verspreiden zonder dat u rekening moet houden met regelgeving. Alleen in het stadscentrum geldt er (sinds enkele jaren) een verbod op het verspreiden van reclame materiaal. Wilt u toch in het centrum promotie maken? Dan kunt u een ontheffing aanvragen voor bepaalde gebieden die speciaal ingericht zijn voor het promotiedoeleinden. De ervaring leert echter dat dit in de papieren loopt en het bereik in de praktijk tegenvalt. Wij raden dan ook aan om iets buiten het centrum campagne te voeren. Houdt u zich niet aan de regelgeving, dan riskeert u een boete van €140 voor iedere constatering.

5. Gemeente Eindhoven

De op 4 na grootste gemeente van Nederland is de gemeente Eindhoven. In deze gemeente hoeft u geen rekening met regelgeving te houden. Samplen en flyeren (promoten terwijl u zich verplaatst, bijvoorbeeld in het centrum of van deur tot deur) hoeft niet gemeld te worden. Bij grote publiekstrekkers, zoals op stations en in winkelstraten, kunt u dus alle fietsen van een zadelhoesje voorzien zonder dat daar een ontheffing of vergunning voor nodig is. Houdt u wel rekening met de opruimplicht? Dat is wel zo netjes.

6. Gemeente Tilburg

Het houden van een zadelhoesje campagne kan in Tilburg zonder vergunning of ontheffing. Wij raden aan om dat op maandag, dinsdag of woensdag te doen, want dan kunt u zonder problemen in de gehele stad zadelhoesjes plaatsen en uitdelen. Op donderdag t/m zondag en tijdens evenementen is het namelijk verboden reclamefolders, samples en proefverpakkingen uit te delen of enquêtes te houden in het voetgangersgebied van het centrum van Tilburg. Vooral tijdens evenementen is er veel handhaving aanwezig om toezicht te houden op onder andere deze regels. Probeer uw campagne in te plannen op maandag, dinsdag of woensdag!

7. Gemeente Almere

De gemeente Almere heeft geen aparte regelgeving voor het plaatsen van zadelhoesjes. U kunt dus zonder problemen uw zadelhoesje campagne starten. Net als in de gemeente Eindhoven moet u er wel voor zorgen dat u blijft bewegen tijdens de campagne. Voorwaarde is dat er geen object - kraam of tafel - staat en op marktdagen minimaal 200 meter afstand gehouden wordt van de markt. Wij voorzien geen problemen en zien alleen maar kansen.

8. Gemeente Groningen

In de gemeente Groningen kunt u overal campagne voeren met zadelhoesjes, behalve in de grootste winkelstraat de Herestraat. Al moet u zich afvragen of dit voor u wel de juiste locatie is, want tijdens openingstijden van de winkels geldt er een fietsverbod in deze straat. Op alle andere locaties in de stad kunt u gewoon uw gang gaan, zonder dat u een boete riskeert.

De website van de gemeente Groningen doet anders vermoeden. Hier staat vermeld dat flyeren en sampling, alsmede het uitdelen en plaatsen van goederen, verboden is in de Binnenstad, Stationsgebied en Westerhaven. Wij deden navraag bij hoofd standplaatsvergunning van de gemeente Groningen. Hij vertelde ons dat er voor zadelhoesjes campagne geen specifieke regelgeving is, maar dat dit met name geldt voor promotieteams die in de stad 'mensen ophouden'. Handhaving controleert dan ook niet op zadelhoesjes, maar wel op promotieteams in de genoemde gebieden.

9. Gemeente Breda

Het plaatsen en uitdelen van zadelhoesjes in de gemeente Breda kan zonder dat u een boete riskeert. Hoewel u voor het verspreiden van reclamemateriaal in Breda geen vergunning nodig heeft, betekent dit niet dat er helemaal geen regels zijn. U bent namelijk verplicht om de directe omgeving van de locatie, waar u promotiecampagne voert, schoon te houden. Doet u dit niet, dan kunt u een boete krijgen van €140 voor het niet-naleven van artikel 19.

10. Gemeente Nijmegen

In gemeente Nijmegen kunt u zadelhoesjes plaatsen zonder een vergunning nodig te hebben. Ditzelfde geldt voor flyeren en samplen. Alleen tijdens grote evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop mag u geen zadelhoesjes plaatsen. Ook mag u dan geen flyers, samples en andere spullen uitdelen voor commerciële doeleinden. Alleen sponsoren van de evenementen hebben hier het recht toe.

Onze conclusie

Het starten van een zadelhoesjes promotiecampagne is in vrijwel alle gemeenten toegestaan. Dat betekent dat u geen vergunning of ontheffing nodig heeft om zadelhoesjes te plaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen en risicogebieden, zoals de gemeente Amsterdam, waar handhaving met name in het stadscentrum controleert. Wij raden aan om dan even in de regelgeving te duiken of om te kiezen voor een andere locatie waar uw doelgroep ook actief is.

Bent u geïnteresseerd in de prijs van onze goedkope zadelhoesjes? Ga dan snel naar onze zadelhoesjes en start op korte termijn uw promotiecampagne.

0 Reacties


Geef uw reactie