Een opvallend bedrijfspand is een goede tool om meer bekendheid te genereren. Niet door de belettering, maar juist door architectuur van het gebouw zelf. Steeds meer organisaties realiseren zich dat ze extra bekendheid kunnen creëren door een opvallend pand neer te zetten of te laten ontwikkelen door een architect. Het zijn gebouwen waarvan je direct weet van wie ze zijn. In dit artikel zetten we 11 bijzondere objecten voor je op een rijtje. Sommige daarvan zijn zelfs zo bekend dat ze een bijnaam hebben.
1. De Koopboog als bijnaam voor de Markthal
Dit gebouw in Rotterdam is een bijzonder stukje architectuur dat ontworpen is door Winnie Maas van bureau MVRDV. Naast de, zoals de naam al doet vermoeden, inpandige markthal zijn er ook 228 appartementen, 4600m² aan winkelruimte en 1600m² aan horeca. De parkeergarage biedt ruimte aan meer dan 1000 auto's. Niet alleen de buitenkant van dit gebouw is bijzonder, ook de binnenkant mag gezien worden. Een kleurrijk kunstwerk met het formaat van twee voetbalvelden van kunstenaars Arno Coenen en Iris Rosham met de naam Hoorn des Overvloeds siert de wanden en het plafond. Net als bij vele andere bekende Rotterdamse gebouwen, is ook dit gebouw van een bijnaam voorzien. Inwoners van Rotterdamse stemde voor de Koopboog, als reactie op de bekende winkelstraat in Rotterdam: de Koopgoot.
2. De Ziggo Dome bestaat uit 12.000 LED lampen
Je kunt er niet omheen. Deze muziektempel die geplaveid is met 120.000 Led lampen is al van verre te zien. In juni 2012 werd de muziekdome (zoals het gebouw tijdens de bouwfase gedoopt werd) geopend door Marco Borsato. De toon was gezet en in de weken erna betraden onder andere grootheden als Madonna, Sting en Lada Gaga het podium. Diezelfde zomer noemde een Nederlandse krant de Ziggo Dome het 'Las Vegas aan de Amstel'. Met de vele lichtjes en de 450 meter lange barstrip lijkt ons dat een beste vergelijking.
3. Het schip van Schmidt Zeevis
Dit in 1916 opgerichte Rotterdamse bedrijf is gespecialiseerd in vishandel. Het levert meer dan 130 soorten vis aan restaurants in binnen- en buitenland, maar is ook onder particulieren bijzonder populair. In 2015 betrokken zij een nieuw pand, of alhoewel pand.. het heeft de contouren van een enorm schip. Dit is niet alleen één van de grootste viswinkels van Nederland, maar waarschijnlijk ook de meest bijzondere.
4. De oude schoen van ING
Het gebouw waar voorheen de ING Group huisde is ontworpen door Meyer van Schooten Architecten en kent vele bijnamen. Zo ging het in 2002 geopende gebouw onder meer over de tong als de Schaats, de Schoen, Strijkijzer, Trein en Kruimeldief. In 2014 is de ING Group vertrokken uit het pand aan de Amsterdamse Zuidas en tegenwoordig wordt het gebruikt als kantoorverzamelgebouw onder de naam Infinity.
5. De Glasbak van het Instituut voor Beeld & Geluid
Op het, waar anders, Mediapark in Hilversum vind je het Instituut voor Beeld & Geluid. Het ontwerp van het gebouw, of de Glasbak zoals deze in de volksmond is gedoopt komt van de hand van Neutelings Riedijk Architecten. Er zijn historische film- en televisiebeelden op de enorme kleurvlakken van het gebouw verwerkt. De beelden zijn in reliëf en met een zelfstandig kleurenpatroon vastgelegd op glazen panelen. In totaal zijn er 768 archiefbeelden te zien, wat zorgt voor een spectaculair gezicht.
6. De Verrekijker van de Rabobank
In Utrecht is het bestuurscentrum van de Rabobank gevestigd. Het pand bestaat uit twee torens die met elkaar verbonden zijn en 105 meter de hoogte in rijzen. Daarmee is het meteen het hoogste gebouw van de stad en ze toornen dan ook letterlijk en figuurlijk overal bovenuit. Deze Rabotoren, oftewel De Verrekijker, is een ontwerp van architect Rob Ligtvoet en in juni 2011 in gebruik genomen.
7. De Haagse Tieten van het Rijkskantoor de Resident
Dit gebouw bestaat al sinds 1967 en stond bekend als het Transitorium, de tijdelijke huisvesting van ministeries. In de jaren '90 is het pand tot aan het skelet afgebroken en weer opgebouwd. Het ontwerp hiervoor kwam van de hand van Michael Graves en werd in 1998 heropend en Castalia gedoopt. Het dankt zijn bijnaam, De Haagse Tieten, aan de twee puntdaken van 35 meter hoog die ervoor moesten zorgen dat het op een grachtenpand zou lijken.
8. Opgestapelde Zaanse huisjes van Inntel Hotel
Dit in 2010 geopende hotel werd door CNN uitgeroepen tot apartste hotel van de wereld en dat mag gezegd worden. De buitenkant van dit hotel bestaat namelijk uit 70 opgestapelde Zaanse huisjes. Het is ontworpen door Wilfried van Linden en op één huisje na zijn ze uitgevoerd in vier tinten 'Zaans Groen'. Het overgebleven huisje is een verwijzing naar het blauwe Zaanse 'huisje van Monet' op het schilderij 'La Maison Bleu'.
9. De Euromast is 'de Reus van Rotterdam'
Met zijn 185 meter is de Euromast in Rotterdam het hoogste gebouw van Nederland dat open gesteld is voor het publiek. Ter gelegenheid van de Floriade werd de Euromast in 1960 door de Architect Huig Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in het park in de buurt van de Maastunnel. De Euromast herbergt onder andere twee hotelkamers en een restaurant. Mocht je hoogtevrees hebben dan is de toren ook in Madurodam te bewonderen.
10. A'DAM Toren met een schommel op het dak
Naast het Eye Filmmuseum staat de bijna 100 meter hoge toren die in opdracht van Shell in 1966 is ontworpen door Arthur Staal. In de Amsterdamse volksmond wordt het gebouw dan ook wel de Shell Toren genoemd. Shell vertrok echter en na een twee jaar durende renovatie is de toren in 2016 opnieuw geopend én hernoemd tot A'dam Toren. De toren huisvest diverse kantoren en uitgaansgelegenheden en op de bovenste verdieping kunnen durfallen op de A'dam Lookout hun hart ophalen op de hoogste schommel van Europa.
11. De Johan Cruijff Arena heeft als spotnaam 'de Ufo'
Om de thuishaven van Ajax en tevens grootste voetbalstadion van de Benelux is al heel wat te doen geweest. Eerst om de bouw en het dak, maar natuurlijk ook om de grasmat die kwalitatief nooit het gewenste niveau leek te bereiken. Toen in 2016 voetbalheld Johan Cruijff overleed werd al snel geopperd het stadion naar hem te vernoemen. Ook dat ging niet zonder slag of stoot, maar aan de start van voetbalseizoen 2018-2019 was het dan zover. Toch zal de voetbaltempel zijn spotnaam de Ufo wel nooit kwijtraken.